Caută
Ne găsești și pe

Psihobioticele – o nouă abordare în tratarea depresiei

Psihobioticele – o nouă abordare în tratarea depresiei

Probioticele sunt bacterii benefice care pot fi administrate sub formă de suplimente alimentare sau alimente fermentate cu scopul de a reface flora intestinală distrusă. Mai nou a apărut conceptul de ”psihobiotice”. Potrivit unui studiu apărut în Biological Pschiatry din 2013, psihobioticele sunt microorganisme vii care atunci când sunt ingerate în cantități adecvate, aduc beneficii pacienților cu boli psihiatrice. Acestea sunt capabile să producă substanțe neuroactive cum ar fi : acidul gama-aminobutiric (GABA) și serotonină, care acționează pe axa intestin-creier.

Bacteriile comunica cu o parte a sistemului nervos localizată în tractul gastrointestinal numită sistem nervos enteric (SNE), uneori denumită și ”cel de-al doilea creier”.

Există dovezi clinice în cazul pacienților cu sindrom de intestin iritabil asociat cu tulburări psihiatrice cărora li s-a administrat  probiotice din clasa Bifidobacterium și Lactobacillim  care au adus beneficii în ameliorarea simptomelor depresiei și oboselii cronice.

Cercetările efectuate în ultimul timp dovedesc faptul că bolile de natură psihică (depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia) pornesc din intestin. În S.U.A există psihiatri cu specializări în medicină integrativă care prescriu pacienților cu depresie cure cu probiotice și o dietă antiinflamatoare.

Depresia se asociază cu inflamație cronică, stres oxidativ și microbiom intestinal dezechilibrat. Se produc neurotoxine care trec de bariera intestinală permeabilă și ajung în creier. Aceste neurotoxine sunt lipopolizaharide, molecule produse de bacterii nocive (E-coli și Salmonela) care suprapopulează intestinul și produc inflamația.

Odată apărută inflamația, sistemul imunitar, aflat în proporție de 70% în intestin, produce citokine care migrază în tot corpul, iar la nivelul creierului blochează secreția de serotonină și melatonină.

Nivelul scăzut al acestora duce la oboseală cronică, tulburări de somn, pierderea interesului pentru activități sociale, dificultăți de concentrare și altele.

Cum acționează psihobioticele?

Bifidobacteriile și lactobacilii nu posedă receptori pentru lipopolizaharide, iar multiplicarea lor în intestin, nu declanșează reacții proinflamatorii. Astfel cu ajutorul lor sistemul imunitar învață să distingă între moleculele proinflamatoare și antiinflamatoare, dezvoltând astfel răspunsuri împotriva celor dăunătoare.

Probioticele au următoarele acțiuni:

  • Protejează în mod direct peretele intestinal, reducând riscurile apariției sindromului de intestin permeabil;
  • Stimulează producția de acid gama-aminobutiric;
  • Activează producția de neurotransmițători;
  • Limitează producția de citokine inflamatorii;
  • Ajută digestia și asimilarea nutrienților;
  • Limitează înmulțirea agenților patogeni;
  • Sprijină detoxifierea;
  • Exercită efecte antiinflamatoare și analgezice.

Sursele naturale de probiotice sunt: produse lactate (sana, chefir, etc), legume conservate în saramuri. Acestea consumate zilnic ajută la reducerea anxietății și nervozității. Însă specialiștii susțin ca alimentația nu este suficientă și este nevoie de administrarea unui supliment pe bază de prebiotice și probiotice.

Se recomandă de asemenea eliminarea din alimentație a produselor cu acțiune proinflamatorie cum ar fi: gluten, dulciuri, produse de patiserie, carbohidrați și consumarea alimentelor ce conțin nutrienți antiinflamatorii:  Omega 3 (pește, seminte de in),  Vitamina D (ficat, ouă, ciuperci),  Vitamina C (fructe și legume).

Terapiile curente pentru depresie se concentrează asupra manipulări nivelurilor de serotonină, dar stimularea bacteriilor intestinale s-ar putea sa fie o abordare mai rațională și încununată de un mai mare succes. Legătura dintre bacteriile intestinale și dispoziție poate explica de ce depresia este un simptom acompaniator al altor forme de disbioză.

În concluzie este important să acordăm atenția necesară florei bacteriene pe care o avem în organism, deoarece are un efect important asupra comportamentului și emoțiilor noastre, chiar fără să fim conștienți de aceasta.

În farmaciile Minifarm îți suntem alături, în permanenţă, prin oferirea unei game largi de produse, consiliere de frumuseţe, oferirea de terapii alternative şi produse homeopate, dar şi eliberarea de reţete gratuite şi compensate. Când ai nevoie sfaturi şi recomandări profesioniste vrem să ştii că la Minifarm vei găsi pe cineva pregătit să te ajute.

Suntem o companie cu capital 100% românesc, ce formează un lanț de peste 80 de farmacii poziționate în zona de Sud-Est a țării și adaptate nevoilor pacienților noștri.

Ți-a fost utilă această informație?

Îți mulțumim pentru feedback!

DaNu
Sfaturile, articolele și orice alte informații din domeniul farmacie / sănătate publicate pe minifarm.ro au scop pur informativ și strict educațional. Ele nu pot inlocui, sub nicio formă, consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale de specialitate. Înainte de a lua orice decizie referitoare la sănătatea ta, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul specialist.