Caută
Ne găsești și pe

8 lucruri pe care nu le știai din domeniul farmaceutic

8 lucruri pe care nu le știai din domeniul farmaceutic

1. Băutura răcoritoare Coca-Cola a fost inventată de către un farmacist pe nume John Pemberton. Acesta s-a dus cu o mostră din lichid în farmacia Jacob’s de pe strada pe care locuia iar acolo lichidul său a fost testat, degustat și catalogat ca fiind ”excelent”. Ulterior, a fost pus în vânzare la dozator pentru un preț de 5 cenți paharul. Un alt farmacist, Charles Alderton, a inventat Dr. Pepper. Pepsi a fost, de asemenea, inventat de un farmacist, așa cum a fost  inventat și Vernor’s Ginger Ale de către farmacistul James Vernor din Detroit.

2. Primul farmacist licențiat a înființat o farmacie în Cartierul Francez din New Orleans. Louis Dufilho Jr. din New Orleans a devenit astfel primul farmacist american autorizat la începutul anilor 1800. Înainte de acest an, nu era nevoie de licență pentru a deveni farmacist.

3. Piața globală a produselor farmaceutice este în valoare de peste 300 de miliarde de dolari.

4. Benjamin Franklin a fost farmacist, în timp ce Agatha Christie a fost tehnician de farmacie.

5. Lipitor a fost cel mai bine vândut medicament din toate timpurile. A fost introdus pe piață în 1997 iar brevetul său a expirat în 2011. Din vânzările acestui produs s-au realizat aproximativ 125 de miliarde de dolari.

6. Insulina este una dintre cele mai comune medicamente care provoacă efecte adverse.

7. Hidrocodona / acetaminofenul este medicamentul cel mai frecvent prescris în Statele Unite. Lisinoprilul este numărul 2, începând cu anul 2014.

8. Cel mai scump medicament este Glybera cu un volum de vânzări de 1,21 milioane de dolari, anual. Glybera se utilizeaza pentru tratamentul pacientilor adulti diagnosticati cu deficit de lipoproteinlipaza si care sufera de episoade severe sau repetate de pancreatita (inflamatia pancreasului), in pofida respectarii unui regim alimentar hipolipidic. Doar 1 milion de pacienți suferă de această afecțiune stare extrem de rară.

Ți-a fost utilă această informație?

Îți mulțumim pentru feedback!

DaNu
Sfaturile, articolele și orice alte informații din domeniul farmacie / sănătate publicate pe minifarm.ro au scop pur informativ și strict educațional. Ele nu pot inlocui, sub nicio formă, consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale de specialitate. Înainte de a lua orice decizie referitoare la sănătatea ta, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul specialist.