
Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.
Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (pungi) cu gheata pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura!
Se mai pot incerca, de asemenea, medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care amelioreaza durerea la nivelul fetei sau a obrazului.
Cauze
Un traumatism (lovire) a dintelui, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie a dintelui nu este tratata, interiorul lui – adica pulpa dintelui – se poate infecta. Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere. Daca intr-unul din aceste spatii se acumuleaza resturi alimentare, in acel loc sa dezvolta bacterii, ducand la formarea unui abces. Abcesul poate duce la distrugerea osului din jurul dintelui.
Simptome
Pot aparea:
durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui
gingii rosii, tumefiate
un gust neplacut in gura
tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului
febra
schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz
o umflatura asemanatoare unui cos (un furuncul al gingiei) pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limba, in apropierea dintelui
puroi consistent de culoare galbena sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala
senzatia ca dintele este impins din radacina sa si ca gura nu mai poate fi inchisa adecvat
Pe masura ca infectia se raspandeste, este posibil ca durerea sa mai scada in intensitate. Acest lucru se petrece datorita faptului ca osul maxilar din apropiere incepe sa se dizolve. In cazul in care se pierde prea mult os, dintele va deveni mai slab fixat si poate fi nevoie de extractia acestuia.
Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu. In cazul in care este vorba de un abces dentar, acesta poate fi semnul raspandirii infectiei.
Se recomanda stabilirea unui consult stomatologic cat mai curand posibil in urmatoarele situatii:
durere detara usoara spre moderata
durere dentara asociata cu o febra de 38 de grade Celsius sau peste
tumefierea cavitatii bucale, a fetei sau a obrazului
un dinte care este foarte sensibil sau doare cand se face o presiune asupra lui (cum ar fi in timpul masticatiei).