Caută
Ne găsești și pe

Astăzi este ziua... Vitaminei C

Astăzi este ziua... Vitaminei C

Vitamina C. Cu toții auzim de ea, cât de bună este pentru noi și cum ne va ajuta să ne luptăm cu frigul și cu imunitatea scăzută. Dar cât de mult știm cu adevărat despre această substanță misterioasă și cât de mult poate face pentru a ne ajuta organismul? Profitați de Ziua Vitaminei C pentru a învăța ceva nou și pentru a vă stimula sănătatea, pentru a vă încărca cu o doză de energie!

Vitamina C este un nutrient esențial vieții, solubil în apă, implicat în producția de glucocorticosteroizi și de anumiți neurotransmițători (substanțe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic și al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, în reacții imunologice, care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.

Istoria zilei vitaminei C

Ca o substanță care apare în mod natural în nenumărate fructe și legume diferite, Vitamina C există, probabil, de când există și Pământul însuși. Popoarele din întreaga lume au fost de mult timp conștiente de avantajele extinse asupra sănătății, de consumul de alimente bogate în Vitamina C, precum și de riscurile asociate cu un consum insuficient al ei, unul dintre ele fiind scorbutul. Nu s-a întâmplat decât pe la sfârșitul secolului al XIX-lea ca scorbutul să fie descris în detaliu de către medicul britanic Sir Thomas Barlow, moment în care oamenii au început să înțeleagă cât de multe poate face Vitamina C pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, scorbutul a fost cunoscut de mii de ani, chiar și marele Hipocrate scriind despre el.

De-a lungul istoriei, beneficiile plantelor folosite ca aliment pentru supraviețuirea din asedii și voiaje lungi a fost recomandată de multe autorități luminate. John Woodall, primul chirurg numit al Companiei Britanice Indiile de Est, recomanda folosirea de suc de lămâie ca aliment ce previne și vindecă scorbutul în cartea sa „The Surgeon’s Mate” (n.r. – Prietenul chirurgului) din 1617.

Scriitorul olandez Johann Bachstrom din Leyden, în 1734, a opinat că „scorbutul este datorat doar unei abstinențe totale de la alimente vegetale proaspete și legume; care este și cauza primară a acestei boli.

Astăzi, foarte puțini oameni suferă de scorbut și vitamina C este considerată unul dintre cele mai importante alimente nutritive.

Cum să sărbătorim Ziua Vitaminei C

Cea mai bună modalitate de a sărbători Ziua Vitaminei C este să rămâi sănătos, iar această vitamină te poate ajuta în privința aceasta!

Vitamina C este necesară pentru o bună stare de sănătate și bunăstare generală, dar adevărul nefericit este că nu toată lumea are timpul să acorde o atenție deosebită asupra a ceea ce mănâncă și cât de multe grame sau miligrame de substanță consumă zilnic. Creșterea drastică a popularității preparatelor la microunde a determinat o dietă mult mai puțin sănătoasă a oamenilor în ultimii ani, precum și faptul că mulți oameni lucrează mai mult timp decât oricând și nu au timp sau energie să gătească pentru ei și pentru familiile lor o masă bine echilibrată, în fiecare zi.

Din fericire, există câteva modalități de a vă asigura că obțineți suficientă Vitamină C, indiferent de stilul dumneavoastră de viață. Unul este de a stoarce pur și simplu sucul de lămâie în apa pe care o bei. O jumătate de lămâie conține aproape 100% din necesarul zilnic de Vitamina C, deci doar o stoarcere, din când în când, va fi mai mult decât suficientă! Același lucru este valabil și pentru băuturile alcoolice. Dacă vreți să savurați un Mojito, de exemplu, de ce să nu folosiți suc proaspăt de lămâie? Și am menționat că vitamina C ajută la prevenirea mahmurelilor?

Și chiar dacă, din orice motiv, nu sunteți un fan al lămâilor, nu vă faceți griji! Multe fructe și legume conțin suficientă vitamină C pentru a vă menține sănătoși, inclusiv roșiile, căpșunile, spanacul, ardeiul și multe altele.

Profitați de Ziua Vitaminei C pentru a vă face corpului vostru o mare favoare!

Ți-a fost utilă această informație?

Îți mulțumim pentru feedback!

Da Nu
Sfaturile, articolele și orice alte informații din domeniul farmacie / sănătate publicate pe minifarm.ro au scop pur informativ și strict educațional. Ele nu pot inlocui, sub nicio formă, consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale de specialitate. Înainte de a lua orice decizie referitoare la sănătatea ta, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul specialist.