
[dropcaps style=’square1′ background_color=”]C[/dropcaps]
ăpușele fac parte din clasa arahnidelor, sunt paraziți ce se hrănesc pe seama organismului parazitat. Majoritatea căpușelor nu transportă boli și majoritatea mușcăturilor nu provoacă probleme grave de sănătate. Cu cât căpușele sunt îndepărtate mai repede, cu atât este mai puțin probabil ca acestea să răspândească boala.
Ele se adaptează atunci când temperaturile scad sub 0 grade Celsius, iar temperaturile mari favorizează dezvoltarea acestora. Căpușele trăiesc în aer liber în iarbă, copaci, arbuști.
Ele variază ca și dimensiuni, de la gămălia unui ac până la dimensiunile unei radiere de la un creion. Cu cât se hrănesc cu mai mult sânge, cu atât devin mai mari. Culoarea variază și ea; de la diferite nuanțe de maro până la roșu-maroniu și negru.
Sunt atrase de oameni și de animalele lor patrupede și se pot mișca ușor între cele două. Dacă ați petrecut timpul în aer liber, probabil ați întâlnit căpușe la un moment dat. Când vă întoarceți acasă din zonele unde trăiesc căpușe, examinați cu atenție pielea și scalpul de căpușe. Verificați și animalele de companie.
Căpușele preferă zonele umede și calde ale corpului. Odată ajunsă pe corp, căpușa tinde să migreze spre zona axilară, inghinală sau la nivelul părului. Fiind situate într-un loc propice, prin intermediul mușcăturii își introduc capul sub piele și încep să se hrănească cu sânge.
Dacă o căpușă mușcă, probabil că veți ști, pentru că veți găsi o pată pe piele. Dacă totuși nu vă dați seama, după câteva zile sau săptamâni, timp în care căpușa s-a hrănit pe seama dumneavoastră, aceasta se poate desprinde de una singură, dar în acest interval există un risc mare să transmită boli cu consecințe grave.
Unele căpușe sunt atât de mici încât este greu să le vedeți. Acest lucru face greu de spus dacă ați înlăturat capul căpușei. Dacă nu vedeți nici o parte evidentă a capului căpușei în zona mușcăturii, presupuneți că ați înlăturat întreaga căpușă, dar urmăriți semnele de infecție a pielii, pentru că ele sunt purtătoare ale unor boli ce pot fi transmise cu usurință.
Simptome
Mușcăturile sunt de obicei singulare, deoarece căpușele nu mușcă în grupuri. Mușcătura poate să nu producă niciun simptom. Cu toate acestea, dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aveți:
· erupție cutanată în apropierea locului de mușcătură
· durere
· rigiditate a gâtului
· dureri de cap
· greaţă
· slăbiciune
· dureri musculare sau articulare
· noduli limfatici inflamaţi
· febră
· frisoane
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele simptome apar în timpul tratamentului la domiciliu:
· Simptome asemănătoare gripei.
· Se dezvoltă o erupție cutanată sau o durere.
· Simptomele unei infecții cutanate.
· Simptomele devin mai severe sau mai frecvente.
Este important să căutați imediat îngrijiri medicale și să-i spuneți medicului că o căpușă v-a mușcat recent. Medicul dumneavoastră va efectua un istoric aprofundat, un examen și o testare pentru a determina dacă simptomele dumneavoastră sunt rezultatul unei boli transmisibile.
Tratare
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți este să o îndepărtați. Puteți elimina singuri căpușa cu un dispozitiv de eliminare sau cu un set de pensete. Utilizați pensete cu vârf fin pentru a elimina căpușa. Nu manevrați căpușa cu mâinile goale.Prindeți căpușa cât mai aproape de suprafața pielii. Trageți direct și în jos de pe piele, aplicând o presiune constantă. Încercați să nu îndoiți sau să răsuciți căpușa. Dacă nu vă simțiți stăpâni pe situație, nu încercați să îndepărtați singuri căpușa pentru că există riscul ca aceasta să se rupă – se detașează corpul de cap; capul ramane atașat în piele sau chiar pătrunde și mai adânc.
Există o ustensilă special concepută pentru îndepărtarea căpușelor ce se găsește în spitale sau în magazine cu produse veterinare. Dispozitivul permite extracția simplă, fără să se rupă căpușa în pensă, mai ales la copiii care se agită. Cu ajutorul acesteia, medicul va scoate căpușa fără să o rupă, adică fără să rămână părți din căpușă atașate în continuare de pielea dumneavoastră.
Medicul poate prescrie antibiotice dacă este necesar, în scop profilactic, pentru a preveni apariția simptomelor ulterioare.
Odată ce căpușa a fost scoasă, spălați zona mușcăturii cu apă caldă și curată. Aplicați gheață la mușcătură timp de 15-20 minute o dată pe oră pentru primele 6 ore. Când nu utilizați gheață, păstrați o compresă rece și umedă pe mușcătură timp de până la 6 ore.Un antihistaminic poate ajuta la ameliorarea mâncărimii, înroșirii și umflarii. Nu administrați medicamente antihistaminice doar dacă ați cerut sfatul medicului sau al farmacistului. Un spray cu anestezic local poate ajuta la ameliorarea durerii. Dacă este necesar, administrați medicamente fără prescripție medicală pentru a vă ajuta să vă tratați febra sau durerea: paracetamol, ibuprofen, naproxen, aspirina. Nu luați mai mult decât doza recomandată si nu luați un medicament dacă ați avut o reacție alergică la acesta în trecut. Antibioticele sunt necesare dacă întâmpinați o infecție a pielii la locul mușcăturii. Asigurați-vă că urmați măsurile de precauție pentru medicație fără prescripție medicală.
Boli asociate
BOALA LYME – este cauzată de o bacterie și este și ea transmisă prin mușcătura de căpușă. Se mai numește și borelioză. Se transmite numai dacă căpușele sunt infectate. Boala Lyme se întâlnește cel mai des în Europa, în America de Nord și Asia.
Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală, slăbiciune, erupție la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate. Erupția apare în decurs de 3-30 de zile de la mușcătură.
Această boală se poate trata cu ajutorul antibioticelor, după cum stabilește medicul. Netratată, aceasta se răspândește la nivelul inimii și al sistemului nervos central.
Prevenție și profilaxie
Prevenirea mușcăturilor este cea mai bună cale de a evita o boală transmisibilă. Purtați mâneci lungi și pantaloni lungi atunci când vă plimbați în pădure sau în zonele cu iarbă unde sunt comune căpușele.Folosiți spray-uri împotriva insectelor; acestea se găsesc în farmacii. Evitați locurile unde știți că s-ar putea găsi căpușe.