Caută
Ne găsești și pe

Răceala - cea mai comună şi cunoscută boală

Răceala - cea mai comună şi cunoscută boală

Este cea mai comună şi cunoscută boală, ale cărei simptome sunt recunoscute cu uşurinţă de bolnav. Acestea apar la 2-3 zile de la infecţie şi pot dura de la 2 până la 14 zile, majoritatea bolnavilor vindecându-se în maxim 7 zile.

Cauze

Răceala este produsă de virusuri. Astfel există peste 200 virusuri cunoscute care o produc, însă 30-50% dintre răceli pot fi determinate de virusuri neidentificate până în prezent.

Simptome

Simptomele răcelii sunt arhicunoscute şi uşor de recunoscut. Acestea sunt:

  •  Durerile în gât şi /sau înroşirea acestuia;
  • Durerile de cap;
  • Febra – nu este prezentă întotdeauna;
  • Nas înfundat sau care curge (rinoree);
  • Strănut;
  • Respiraţie dificilă pe nas.

Atunci când răceala durează mai mult de 2 săptămâni acest lucru înseamnă că este consecinţa unei alergii.

Răceala este produsă de virusuri, deci nu este necesar un tratament cu antibiotice, deoarece acestea nu distrug virusurile, însă ea se poate complica sau asocia cu o infecţie bacteriană a amigdalelor (amigdalită) sau a sinusurilor (sinuzită), cazuri în care este imperioasă administrarea antibioticelor.

Amigdalita se caracterizează prin inflamarea amigdalelor, febră crescută, tuse cu expectoraţie.

Sinuzita se caracterizează prin inflamaţia sinusurilor cu durere şi senzaţie de presiune facială, febră crescută, tuse cu expectoraţie.

Mecanism fiziopatologic

Infecţiile sunt cauzate de virusurile care atacă organismul. Deşi acesta este apărat de barierele proprii precum pielea şi mucoasele, dar mai ales de secreţiile acestora, în momentul în care un virus trece de aceste mecanisme de apărare, pătrunde într-o celulă şi se multiplică atacând celule din jur. Simptomele răcelii nu reprezintă decât răspunsul imun al organismului în urma invaziei virotice, moment ce coincide cu intrarea în acţiune a globulelor albe (leucocitele), adevăraţi „soldaţi” ai organismului.

Transmitere

Desigur, transmiterea infecţiei este rezultatul contactului dintre organismul sănătos cu particulele de secreţii respiratorii suspendate în aer şi provenite de la un organism bolnav. Acest lucru se face prin:

  • Inhalarea picăturilor de salivă suspendate în aer;
  • Prin inhalarea particulelor mici de secreţii respiratorii care ajung în aer;
  • Prin contactul secreţiilor respiratorii cu mâna persoanei sănătoase, care îşi  atinge nasul, gura sau ochii;
  • Folosirea aceloraşi obiecte, în special a celor pentru hrană – căni, pahare, farfurii, tacâmuri etc.

Transmiterea virusului are loc între a doua si a patra zi de la infectare, când acesta are cel mai crescut nivel în secreţiile respiratorii.

Tratament

Este recomandat doar tratamentul simptomatic în cazurile necomplicate. Se recomandă:

  •  Repaus la pat;
  • Aport crescut de lichide;
  • Alimentaţie sănătoasă şi uşoară;
  • Produse pe bază de paracetamol, ibuprofen sau de aspirină, ultimele nefiind recomandate copiilor şi adolescenţilor deoarece pot produce sindromul Reye, afectând ficatul şi creierul – pentru reducerea febrei şi durerii;
  • Decongestionante nazale pe bază de xilometazolină, oximetazolină – pentru desfundarea nasului şi o respiraţie uşoară;
  • Expectorante (utile in cazul complicaţiilor) precum acetilcisteina, carbocisteina – pentru eliminarea secreţiilor respiratorii abundente;
  • Antihistaminice (atunci când răceala este asociată cu bolile alergice – rinita alergică) de ultimă generaţie care au avantajul de a nu produce somnolenţă – pentru a atenua sau înlătura manifestările alergice;
  • Vitamina C – foarte utile organismului şi uşor de administrat fiind formele farmaceutice cu concentraţie mare sau cele cu eliberare prelungită, în constituţia cărora intră şi zincul, un microelement important – care alături de vitamina C stimulează sistemul imunitar al organismului şi duc la o recuperare mult mai rapidă a organismului bolnav.

Administrarea antibioticelor nu este necesară, deoarece acestea sunt eficiente doar in cazul infecţiilor bacteriene şi nu virale, răceala fiind o infecţie virală. Cum virusurile care produc răceala sunt prezente în număr considerabil, fiind într-o continuă schimbare şi evoluţie nu există un tratament etiologic al răcelii, deoarece nu s-a descoperit încă un vaccin sau medicament care să prevină infecţia sau să distrugă virusurile după infectare.

Ți-a fost utilă această informație?

Îți mulțumim pentru feedback!

DaNu
Sfaturile, articolele și orice alte informații din domeniul farmacie / sănătate publicate pe minifarm.ro au scop pur informativ și strict educațional. Ele nu pot inlocui, sub nicio formă, consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale de specialitate. Înainte de a lua orice decizie referitoare la sănătatea ta, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul specialist.