Caută
Ne găsești și pe

Relația dintre farmacist și pacient

Relația dintre farmacist și pacient

Farmacistul este singurul specialist acreditat din domeniul sanatatii al carui scop principal este de a educa, a informa, a intervieva, a consilia pacientul si a-i elibera medicamente.

Adaptarea cadrului legal la realitatile curente au facut ca profesia de farmacist sa capete noi valente. In prezent, activitatea farmaceutica trece dincolo de functiile traditionale de preparare si eliberare a medicamentelor si este centrata pe pacient si pe nevoile sale de ingrijire, precum si cresterea calitatii vietii pacientului.

Comunicarea cu pacientul a devenit o componenta importanta a activitatii profesionale, destinata sa sustina succesul farmacoterapiei. Factorii ce influenteaza calitatea procesului de comunicare in relatia faramcist-pacient sunt diversi si in stransa corelatie cu farmacistul, pacientul,  sistemul de sanatate.

Punctele cheie necesare pentru o comunicare eficienta cu pacientii, reprezentantii acestora sau alti beneficiari ai serviciilor farmaceutice sunt dependente de detinerea si devoltarea abilitatilor si a tehnicilor de comunicare ale farmacistului in culegerea si favorizarea de informatii privind experienta de boala a pacientului, medicamentele eliberate si modul de administrare.

Informatiile transmise pe cale verbala ocupa primul loc in interactiunea farmacist-pacient, urmata de calea non-verbala precum expresia faciala, contactul vizual, gestica, calitatea vocii, proximitatea si comunicarea scrisa(de exemplu: notele referitoare la modul de administrare).

Legatura stransa in relatia farmacist-pacient se bazeaza pe sinceritate, incredere deplina, fidelitate.

In interesul pacientului, din punct de vedere al ingrijirii sanatatii sale, este sa-si aleaga o farmacie, de unde sa-si ridice intotdeauna medicamentele. In felul acesta farmacistul ar cunoaste problemele pacientului si istoricul in materie de medicamente.

De cele mai multe ori, cand un pacient se adreseaza farmacistului, acesta ii pune o serie de intrebari. Pentru binele pacientului si pentru respectarea protocoalelor profesionale in cadrul relatiei farmacist-pacient, farmacistul trebuie sa afle urmatoarele informatii:

  • daca este pentru prima data cand primeste tratamentul respectiv sau este vorba de un tratament cronic
  • daca are si alte boli, decat cele pentru care s-a prezentat la farmacie
  • daca isi administreaza si alte medicamente in afara celor trecute in prescriptia medicala
  • daca a intampinat reactii adverse in urma tratamentului cu alte medicamente
  • daca utilizeaza suplimente nutritive si care sunt acestea
  • care este stilul de viata, daca fumeaza, daca este sportiv, ce regim alimentar respecta

Pacientul trebuie sa-i acorde incredere deplina farmacistului, sa raspunda sincer pentru a primi cele mai bune sfaturi in legatura cu tratamentul si sa le respecte.

Este indicat ca pacientul sa cunoasca orarul farmaciei, numarul de telefon, adresa de e-mail , numele farmacistului cu care colaboreaza pentru a contacta farmacia oricand.

In concluzie, va propun sa reflectati asupra mesajului transmis de urmatorul citat:

Cele doua cuvinte informatia si comunicarea sunt adesea folosite ca avand acelasi inteles, desi ele semnifica lucruri total diferite. Informatia o primesti, in timp ce comunicarea o dai.” – Sydney J, Harris

În farmaciile Minifarm îți suntem alături, în permanenţă, prin oferirea unei game largi de produse, consiliere de frumuseţe, oferirea de terapii alternative şi produse homeopate, dar şi eliberarea de reţete gratuite şi compensate. Când ai nevoie sfaturi şi recomandări profesioniste vrem să ştii că la Minifarm vei găsi pe cineva pregătit să te ajute.

Suntem o companie cu capital 100% românesc, ce formează un lanț de peste 80 de farmacii poziționate în zona de Sud-Est a țării și adaptate nevoilor pacienților noștri.

Ți-a fost utilă această informație?

Îți mulțumim pentru feedback!

DaNu
Sfaturile, articolele și orice alte informații din domeniul farmacie / sănătate publicate pe minifarm.ro au scop pur informativ și strict educațional. Ele nu pot inlocui, sub nicio formă, consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale de specialitate. Înainte de a lua orice decizie referitoare la sănătatea ta, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul specialist.