Caută
Ne găsești și pe

SOD NATURAL de la Institutul Cantacuzino acum și in farmaciile Minifarm

SOD NATURAL de la Institutul Cantacuzino acum și in farmaciile Minifarm

Dintre produsele tradiționale ale Institutului „Cantacuzino”, SOD NATURAL este singurul produs de uz uman a cărui comercializare nu a fost întreruptă de la data lansării pe piață (1989).

În contextul unei piețe a suplimentelor alimentare în continuă dezvoltare, calitatea dovedită a produselor ar trebui să fie principalul criteriu pentru alegerea și utilizarea acestora. Deși, în general, utilizarea suplimentelor alimentare nu este asociată cu efecte secundare semnificative, acestea ar trebui lansate pe piață doar în urma unor cercetări riguroase privind efectele lor biologice. De asemenea, procesul de producție trebuie să fie atent controlat și sunt necesare teste complementare pentru a demonstra corespondența între proprietățile declarate și cele reale ale produsului final.

Dezvoltarea producției de SOD NATURAL în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ,,Cantacuzino” contribuie la asigurarea disponibilităţii pe piaţa internă a unor produse de calitate superioară, scăzând vulnerabilitatea consumatorilor faţă de suplimente alimentare neconforme şi susţine comerţul cu produse de provenienţă autohtonă.

SOD NATURAL, un produs marca Institutul „Cantacuzino”

Conform prospectului, „SOD NATURAL este un supliment alimentar cu capacitate antioxidantă manifestată prin activitatea de tip superoxid-dismutază (SOD), de tip peroxidază și de neutralizare a radicalilor liberi de oxigen”.

 • Activitatea de tip superoxid dismutază (engl. „SOD – like”) presupune neutralizarea anionului superoxid prin transformarea acestuia în oxigen și peroxid de hidrogen.
 • Activitatea de tip superoxid catalază (engl. „Catalase – like”) presupune descompunerea peroxidului de hydrogen în oxygen și apă, compuși lipsiți de toxicitate.

Studiile efectuate înainte de 1989 şi în perioada 2012 – 2017 au demonstrat eficacitatea SOD NATURAL ca antioxidant, având atât activitate de tip enzimatic (tip superoxid dismutază şi tip peroxidază) cât şi capacitatea de a neutraliza direct speciile reactive de oxigen (epurator). Conţinutul SOD NATURAL în oligoelemente şi alţi compuşi biochimici cu greutate moleculară mică poate contribui la ameliorarea funcţiilor hepatice şi de detoxifiere.

A fost publicat un singur studiu „ex vivo” privind efectul SOD NATURAL asupra pacienților cu boli cu componentăinflamatorie (artrită reumatoidă), în anul 1998 („Romanian Archives of Microbiology and Immunology”, 57(3-4):231-42)).

SOD NATURAL a fost un produs foarte solicitat de comunitatea medicală, renumele său datorându-se unor constatări clinice privind eficacitatea sa ca adjuvant și fortifiant al organismului.

Testarea clinică (1990-1992) a produsului a demonstrat că:

 • produsul și-a demonstrat eficiența prin: efecte metabolice, anabolizante favorabile; un bilanț proteic pozitiv cu ameliorarea sindromului dismetabolic; efecte clare de ameliorare a funcției hepatice, a sindromului citolitic și inflamator hepatic; favorizarea indirectă a normalizării sindromului imunologic celular hepatic;
 • prin acțiunea de epurare a speciilor reactive de oxigen și prin activitatea sa antilipoperoxidantă poate anula efectele secundare induse de chimioterapie;
 • ar putea fi folosit ca adjuvant în tratamentul unor afecțiuni alergice respiratorii și cutanate;
 • este bine tolerat, nu induce fenomene secundare sau reacții adverse și este foarte ușor de administrat.

Calitatea produsului a fost recunoscută și prin Diploma de Excelență în cercetare – 2000 pentru produsul „SOD NATURAL” – produs imunomodulator obținut din orz verde, acordată de Guvernul României, Agenția Națională pentru Știință, Tehnologie și Inovare.

În prezent, în institut se derulează mai multe proiecte de cercetare privind suplimentele alimentare pe bază de orz verde, printre care și „Studii pentru evaluarea efectului imunomodulator și hepatoprotector al unor suplimente alimentare (SOD NATURAL) asupra unor disfuncții metabolice”, proiect ce utilizeaza modele „in vivo” de disfuncții metabolice (de exemplu hipercolesterolemie).

Datorită conținutului ridicat de substanțe cu activitate de neutralizare a radicalilor liberi de oxigen, SOD NATURAL este util:

 • ca supliment alimentar antioxidant (în curele de detoxifiere a organismului, în hepatoprotecție, în radioprotecție – de către persoanele care își desfășoară activitatea în medii solicitante sau cu risc crescut pentru sănătate – radiații ionizante, compuși toxici);
 • ca energizant, fortifiant al organismului în condiții de stres, efort fizic și efort psihic intens;
 • adjuvant în tratamentul bolilor inflamatorii acute și cronice, inclusiv în bolile autoimune, datorită proprietăților antiinflamatoare;
 • adjuvant în tratamentul infecțiilor respiratorii și al alergiilor;
 • pentru a combate efectele secundare ale chimioterapiei.

De-a lungul timpului, mai multe studii științifice (Therapeutic potentials of superoxide dismutase) au demonstrat capacitatea superoxid dismutazei (enzimă endogenă) de a contribui la creșterea imunității organismului și la prevenirea mai multor afecțiuni cronice.

Un studiu recent (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7109453/) face o legătură directă între prezența superoxid dismutazei la nivel celular și prevenția în contextul pandemiei de coronavirus.

SOD NATURAL este un supliment alimentar cu capacitate antioxidantă manifestată prin activitatea de tip superoxid-dismutază (SOD), de tip peroxidază și de neutralizare a radicalilor liberi de oxigen.

SOD NATURAL este suc de orz verde 100% natural, ce conține: vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi esențiali și compuși micromoleculari cu acțiune antioxidantă.

Produsul nu conține conservanți, coloranți sau aditivi.

SOD NATURAL supliment alimentar antioxidant este un produs steril, obținut respectând regulile de bună practică de fabricație, ambalat în fiole de sticlă farmaceutică, ce împiedică degradarea produsului de către oxigenul atmosferic sau agenți bacterieni, permițând astfel păstrarea capacității antioxidante pe toată perioada de valabilitate a acestuia.

Mod de prezentare: SOD NATURAL supliment alimentar antioxidant este ambalat în cutie cu 10 fiole a 5 ml soluție buvabilă. Este un lichid limpede de culoare brun-roșcat. În timp se poate forma un sediment grunjos, care nu afectează capacitatea antioxidantă a produsului.

Mod de administrare:

 • La adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 2-4 fiole / zi, băute cu 30 minute înainte de masă.
 • La copii sub 12 ani: numai la recomandarea medicului.
 • În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează: numai la recomandarea medicului.
 • O cură minimă este de 30 zile.

Instrucțiuni pentru deschiderea fiolei:

La baza gâtului fiolei este un punct de rupere indicat de o picătură de culoare sau un inel de rupere colorat, marcat în jurul constricției gâtului. Fiola cu inel de rupere se deschide în orice poziţie; în cazul fiolei cu punct de rupere, țineți fiola cu punctul îndreptat către dumneavoastră. Fiola se deschide punând degetul mare deasupra punctului sau inelului colorat. Apăsați vârful fiolei pentru rupere. Goliți conținutul fiolei într-o lingură sau pahar, lovind ușor fiola cu degetul arătător. Nu presați gâtul fiolei pe lingură sau marginea paharului.

Efecte secundare / Reacții adverse:

 • În cazul administrării conform indicațiilor, nu s-au semnalat efecte secundare sau reacții adverse.
 • În caz de supradozaj, pot să apară fenomene diareice.

Condiții de păstrare:

 • SOD NATURAL se păstrează la frigider, în cutia originală, la o temperatură între 2 ÷ 8.
 • Produsul nu se va utiliza după data expirării înscrisă pe cutie.

Atenționări:

 • Acest produs este un supliment alimentar și nu are ca scop diagnosticarea, tratarea, vindecarea sau prevenirea vreunei boli. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos. A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic. A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici. A nu se congela! Produsul nu este injectabil!
 • În caz de reclamație sau în cazul apariției de efecte adverse, vă rugăm să contactați producătorul, menționând numărul lotului, numărul de control și data expirării indicate pe cutie.

Producător: INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERECTARE DEZVOLTARE MEDICO-MILITARĂ ”CANTACUZINO”, Splaiul Independenței 103, 050096, București, România

În farmaciile Minifarm îți suntem alături, în permanenţă, prin oferirea unei game largi de produse, consiliere de frumuseţe, oferirea de terapii alternative şi produse homeopate, dar şi eliberarea de reţete gratuite şi compensate. Când ai nevoie sfaturi şi recomandări profesioniste vrem să ştii că la Minifarm vei găsi pe cineva pregătit să te ajute.

Suntem o companie cu capital 100% românesc, ce formează un lanț de peste 80 de farmacii poziționate în zona de Sud-Est a țării și adaptate nevoilor pacienților noștri.

Ți-a fost utilă această informație?

Îți mulțumim pentru feedback!

Da Nu
Sfaturile, articolele și orice alte informații din domeniul farmacie / sănătate publicate pe minifarm.ro au scop pur informativ și strict educațional. Ele nu pot inlocui, sub nicio formă, consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale de specialitate. Înainte de a lua orice decizie referitoare la sănătatea ta, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul specialist.