
Imunitatea scăzută este principala cauză a instalării infecţiilor respiratorii, precum răceala şi gripa.
Imunitatea scăzută apare ca urmare a neglijării nevoilor organismului prin adoptarea unui stil de viaţă dezordonat, caracterizat prin: odihnă insuficientă, neglijarea constantă a alimentaţiei sănătoase, aport insuficient de lichide benefice organismului, lipsă de mişcare, igienă precară, stres, gândire negativă. Toate acestea sunt determinate de ritmul alert în care omul modern este angrenat, cât şi de mediul din ce în ce mai poluat în care trăieşte. Un astfel de stil de viaţă are efecte nefaste asupra organismului şi duce la scăderea imunităţii.
Cea mai indicată cale spre menţinerea sănătăţii este păstrarea unui sistem imunitar activ, care lucrează la maximă eficienţă. El reprezintă bariera de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni, denumiţi şi antigeni – virusuri, bacterii, fungi, radiaţii, medicamente şi substanţe toxice – prin coordonarea activităţii anticorpilor, făcând deosebirea între substanţe şi structuri proprii corpului pe care le acceptă şi substanţe străine – antigenii – pe care le respinge.
Organismul uman este astfel construit să se apere în faţa factorilor nefavorabili de mediu. Primele „linii de apărare” ale sistemului imunitar sunt reprezentate de piele şi mucoase: nazală, bucală, oculară care apără cu succes organismul atât prin propria lor structură cât şi prin secreţiile produse de celulele lor: pielea – prin sebum şi transpiraţie, mucoasa nazală – prin mucusul nazal, mucoasa bucală – prin salivă, mucoasa oculară – prin secreţia lacrimală.
În interiorul organismului, sistemul imunitar este reprezentat de globulele albe (leucocitele) care sunt de 2 feluri: granulocitele şi limfocitele.
Granulocitele înglobează substanţele şi corpurile străine organismului şi le digeră, iar limfocitele sunt responsabile de producerea anticorpilor. Ultimele tipuri de celule sunt produse de organele limfoide: timusul, măduva osoasă, ganglionii limfatici, splina, apendicele şi amigdalele.
Când unul dintre aceste centre de apărare este afectat şi nu funcţionează la parametri normali, funcţia întregului sistem de apărare este compromisă, iar organismul devine vulnerabil la agenţii patogeni. Doar un sistem imunitar activ poate proteja organismul de infecţii şi de cancer, încetineşte îmbătrânirea, reduce stresul, uşurează recuperarea în urma diverselor afecţiuni.
Factorii care afectează imunitatea sunt:
• Consumul de alcool;
• Fumatul;
• Consumul de stupefiante, de pilule contraceptive şi de antibiotice;
• Radiaţia şi chemoterapia;
• Vârsta înaintată;
• Poluarea mediului înconjurător.
Alţi factori imunosupresivi sunt:
• Stilul de viaţă dezordonat;
• Stresul, insomnia, depresia;
• Mâncatul excesiv şi consumul excesiv de alimente de o calitate scăzută (fast-food);
• Dietele bogate în grăsimi;
• Aportul insuficient de apă;
• Aportul redus de proteine, de acizi graşi esenţiali, de vitamine (vitamina C) şi minerale (zincul, seleniul, fierul).
O imunitate scăzută înseamnă infecţii frecvente: răceală, gripă, infecţii urinare şi vaginale, infecţii oculare, erupţii ale pielii – alergii, herpes, micoze, gingii sângerânde, care pun în pericol starea de sănătate şi de bună funcţionare a organismului.
Pentru a găsi metode de stimulare a imunităţii organismului, trebuie mai întâi să se cunoască faptul că imunitatea este de 2 feluri: naturală şi artificială.
Imunitatea naturală este ereditară şi nu poate fi influenţată până la sfârşitul vieţii. Ea este reprezentată de protecţia pielii şi a mucoaselor, aciditatea gastrică, prezenţa celulelor macrofage şi a limfocitelor.
Imunitatea artificială a apărut ca urmare a transformării şi evoluţiei continue a agenţilor patogeni, cu scopul de a ajuta imunitatea naturală pentru a face faţă prezenţei şi acţiunii antigenilor. Imunitatea artificială se obţine fie prin contactul iniţial cu un antigen, fie prin vaccinare, administrarea de vitamine şi minerale, folosirea unor produse homeopate şi plante cu rol în creşterea imunităţii.
De reţinut este faptul că în lipsa unui stil de viaţă ordonat şi echilibrat determinat de odihna, alimentaţie sănătoasă şi mese regulate, aport suficient de lichide (apă), effort fizic zilnic, reducerea stresului şi adoptarea unei găndiri şi atitudini pozitive, nu se poate face creşterea imunităţii artificiale.
Pentru creşterea imunităţii pot fi folosite următoarele produse:
• plante, precum şi produse care le conţin: echinaceea sub formă de ceai, capsule, tinctură, polen, propolis, propolis cu vitamina C, spirulină, aloe vera, lăptişor de matcă, ginseng, anas barbariae (Oscilococcinum);
• vitamine: vitamina C, vitamina E, complexul de vitamine B, betacarotenul;
• minerale: zinc, seleniu, crom;
• complexele de antioxidanti ce conţin vitamine şi minerale.